Wit/geel en rosé goud – tips trouwringen

wals trouwringen

Wit, rose, of geelgoud?

Nadelen gegoten ringen.

Hier een uitleg over het materiaal goud en de legeringen.

Goud is een zacht, helder, geel, natuurlijk materiaal dat miljoenen jaren geleden onder enorme druk is ontstaan in de dieper gelegen lagen van de aardkorst.

Puur goud is van nature een zacht metaal en daardoor moeilijk tot een sieraad te verwerken.

Ter verharding wordt goud dan ook gemengd met bijmetalen zoals zilver en koper, zo ontstaan de zogenaamde goudlegeringen zoals geelgoud, rosegoud en witgoud.

Goud is gelegeerd met palladium, om te voldoen aan de Europese normen i.v.m nikkelallergie, wat de prijs duurder maakt.

Het “karaat goud” geeft de hoeveelheid fijngoud weer dat in een sieraad of object verwerkt is. De hoogte van het karaat goud, geeft dus aan hoeveel zuiver goud een sieraad of object bevat.

De verhoudingen zijn als volgt:

8 karaat goud: 33,3% zuiver goud (aangeduid met 333)

14 karaat goud: 58,5% zuiver goud ( aangeduid met 585)

18 karaat goud: 75% zuiver goud (aangeduid met 750 )

20 karaat goud: 83,3% zuiver goud (aangeduid met 833)

22 karaat goud: 91,6% zuiver goud (aangeduid met 916)

In Nederland is het overgrote deel van alle gouden sieraden gemaakt van 14 karaat goud, gevolgd door gouden sieraden die gemaakt zijn van 18 karaat goud.

In Nederland mag goud met een lager karaat dan 14 karaat verkocht worden maar niet onder de naam. Lagere gehaltes zoals 8 karaat goud of 9 karaat goud worden in sommige andere landen wel verkocht als zijnde goud.

LET OP! Niet elke ring van 14 karaat heeft de zelfde eigenschappen. Vaak krijg ik de vraag van klanten: Hoe kan het dat de trouwringen van mijn grootouder/ouders geen butsen en deuken vertonen en als nieuw uitzien en mijn gouden ring is verbogen en heeft deuken?

Vroeger werden ringen uitsluitend op de ambachtelijke wijze gemaakt. De ringen werden gesmeed en niet gegoten.

Er bestaan de volgende productieprocessen:

Gegoten trouwringen, deze zijn relatief zacht. De ringen vertonen vaak na een paar jaar van intensief dragen al duidelijke slijtage plekken. Denk aan het vervagen van een bewerking en niet zelden, het aanzienlijk bekrast raken/dof worden van het oppervlak. Deze vaak diepe krassen kunnen alleen (tijdelijk) verwijderd worden d.m.v. machinaal polijsten, waarbij een laagje van de trouwringen wordt verwijderd. Het slijtageproces gaat vervolgens gewoon weer verder…

Geperste trouwringen, geschikt om een leven lang, > 50 jaar, te dragen en zijn harder dan gegoten trouwringen. De hierboven omschreven negatieve kenmerken komen in veel mindere mate voor.

Gesmede/gewalste ringen zijn vele malen sterker dan gegoten ringen.Trouwringen uit gewalste goudplaat, dit is de hardste versie en worden slechts vervaardigd door top ateliers. Blijven bewezen gemiddeld 10 tot 15 jaar langer mooi dan de geperste trouwringen.Het mag duidelijk zijn, dat ook deze ringen tijdens het dragen wel krassen oplopen. Door de hardheid van het materiaal, komt de glans bij doorsnee gebruik vaak vanzelf weer naar boven.

Helaas wordt het oude ambacht vaak niet meer toegepast en is het belangrijk om tijdens een bezoek aan de juwelier te vragen hoe de ringen worden vervaardigd en waar. Zijn het eerlijke ringen zonder kinderarbeid en bloeddiamanten.

Samenvattend: Goud blijft het mooiste en duurzaamste materiaal. De hardheid van het goud is afhankelijk van het productieproces. Durf te vragen! 

Smeltpunt van Goud is : +/- 1062°C