Wat is een Diamant?

Diamant wordt wel de koning der edelstenen genoemd .

Toch is deze edelsteen heel eenvoudig van samenstelling.

Diamant bestaat uit zuivere koolstof die kristalliseert ten gevolge van zeer hoge druk en hoge temperatuur.

Briljant is een slijpvorm dus diamant is de grondstof , met een briljant slijpsel wordt een briljant genoemd.

De kwaliteit van diamant:

De waarde van een diamant wordt bepaald door een combinatie van

vier verschillende kwaliteitsnormen , die de 4 C’s genoemd worden.

* Karaatgewicht (carat weight)

1 Karaat , gelijk aan 200 milligram . ( in 1 gram gaan dus 5 karaten ) , is de standaard gewichtseenheid voor diamanten en de meeste edelstenen. Niet te verwarren met karaat voor goud dat het percentage puur goud aangeeft. Wanneer andere waardebepalende factoren gelijk zijn, kan worden gesteld dat de waarde van de diamant stijgt naarmate het gewicht toeneemt.

* Zuiverheid (Clarity)

Clarity heeft betrekking op de zuiverheid van de diamant en varieert op een schaal van loepzuiver tot onvolmaakt.

Zowel insluitingen (intern) als vlekken (extern) hebben invloed op de zuiverheid van de diamant. De grootte, het aantal en de plaats van de onzuiverheden, de ligging van de interne en externe kenmerken, de belangrijke structuurverschijnselen, de kleur en transparantie van onzuiverheden bepalen uiteindelijk de zuiverheidsgraad van een diamant.

Slechts een beperkt aantal diamanten is loepzuiver, d.w.z. dat ze volledig vrij van insluitingen en vlekken zijn wanneer ze door een expert onder een loep (10x vergrotend) bekeken worden.

* Kleur (Colour)

De kleur van de diamant wordt bepaald door visuele vergelijking met een internationaal goedgekeurde reeks ijkstenen.

In de praktijk betekent dit dat men kijkt in hoeverre de kleur van een steen afwijkt van een kleurloze (een blauwwitte) diamant. Het merendeel van de diamanten heeft een vleugje geel of is bruingetint en een klein aantal diamanten heeft een kleur die afwijkt van het normale type.

Met uitzondering van enkele diamanten in fantasiekleuren (“fancies”) zoals blauw, roze, paars of rood, is de kleurloze diamant, de exceptional white (D+), de meest waardevolle en de meest gegeerde.

* Slijpvorm (Cut)

Cut verwijst naar de interne verhoudingen en afwerkingsgraad van een geslepen diamant en wordt ook wel eens maaksel genoemd.

De verhoudingen verwijzen naar de relatie grootte-hoek tussen de facetten en de verschillende delen van de diamant. Als deze verhoudingen ideaal zijn, zal de diamant erg schitteren. Onder afwerking verstaan we de vorm en de plaats van de facetten en het slijpen.

Het slijpen beïnvloedt zowel het gewicht als de schittering van de diamant.

Naarmate de verhoudingen en de afwerking meer en beter balanceren, zal ook de waarde van de diamant stijgen.

Tenslotte wordt aan de steen ook een bepaalde slijpvorm gegeven zoals ronde briljant, peervorm, ovaalvorm, markiesvorm, hartvorm en smaragdvorm.