Titaan / Titanium

Dit materiaal wordt voornamelijk gebruikt omdat het niet alleen erg sterk en taai is maar ook erg licht van gewicht.In de sieraden industrie is het een betrekkelijk “nieuw” materiaal.Titanium is een erg hard metaal en daardoor moeilijk te verwerken in een sieraad. Het is moeilijk te snijden en te vormen, en kan niet gesoldeerd worden.

Er zijn totaal andere bewerkingstechnieken nodig dan voor zilver en goud.

Het smeltpunt van titanium ligt ook erg hoog ( 1660°C ) hierdoor kan titanium alleen gegoten worden met kostbare apparatuur.

Puur titanium is titaan met een zuiverheidsgehalte tussen 99,0 en 99,7%.

Het achterblijven van minimale restanten aan stikstof, zuurstof, koolstof en wolfraam is bij de productie onvermijdbaar. Titanium is buitengewoon corrosiebestendig en even sterk als staal, maar heeft slechts 40% van de dichtheid daarvan. Door z’n lichtheid is titanium zeer plezierig te dragen; de hardheid maakt het ook extreem duurzaam.

Een groot voordeel van titanium is wel dat het inert is, oftewel niet reageert met het menselijk lichaam. (denk aan bouten bij botbreuken of implantaten). Bovendien is het uitermate geschikt voor mensen met een allergie voor goud en zilver.

Titaan is ook verkrijgbaar is in andere kleuren. Door elektrolyse kan de grijswitte kleur veranderen: van rood tot blauw, van groen tot geel… allemaal mogelijk.

Samenvattend: Titaan is een mooi materiaal, veel grijzer van kleur als Palladium en Edelstaal. Net als met Edelstaal moet er rekening mee gehouden worden dat de ringen meer vermaakt kunnen worden.


Smeltpunt van Titaan is : 1660°C Maximum +/- 1800°C