Sinterklaas tradities

 

Sinterklaas WomenWants

Tradities Sinterklaas

De Sinterklaas tradities in Nederland; de wensen van de kinderen die uitkomen, de pieten die pepernoten uitdelen en overal en nergens zijn, om een lang verhaal kort te maken; het is gewoon hartstikke gezellig! We weten heel veel over Sinterklaas in ons eigen land, maar wat weten we nou over de tradities van Sinterklaas in andere landen? Hier een blog over de tradities en de viering in Oostenrijk, Frankrijk en Bulgarije.

In Oostenrijk arriveert Sinterklaas op 5 of 6 december. Hij heeft al zijn hulpjes, zijn engeltjes die de namen van de kinderen in het Grote Boek hebben opgeschreven. Als klein kind in Oostenrijk hoop je dat er positieve dingen in het boek staan over jou. Als er negatieve dingen in staan, krijg je te maken met Krampus. Het duiveltje van de hulpjes.

In Frankrijk heeft de Sint een angstaanjagend hulpje bij zich. Die word Père Fouettard genoemd, in het Nederlands betekent dat zweepvader. Vroeger heeft de zweepvader drie kindjes in stukken gesneden en in een vat verstopt. Sinterklaas heeft het vat geopend en de kindjes kwamen er levend uit. Sinds toen moet de zweepvader mee met de Sint om stoute kindjes te straffen!

In Bulgarije wordt op 6 december Sinterklaas gevierd. Sint Nikolaas wordt gezien als beschermer van zeelui en vissers, omdat hij een zinkend schip van de ondergang heeft gered door in een gat een karper te stoppen. De Bulgaren eten en offeren dan ook Ribnik, dit is gebakken karper, gewikkeld in brooddeeg. Het Bulgaarse visseizoen eindigt op deze dag!