Samenlevingsovereenkomst

sweetheartsmiss legal

Vandaag schrijft “Miss Karina Holwerda” een bericht over de samenlevingsovereenkomst. Wat houdt deze in en voor wie is het geschikt.

Wat is een samenlevingsovereenkomst?

Een samenlevingsovereenkomst is een vastlegging van afspraken tussen partners die (zijn) gaan samenwonen. De samenlevingsovereenkomst regelt zowel de gerechtigheid tot het vermogen tijdens de samenwoning, als ook bij het verbreken van de samenwoning. Daarnaast kunnen in een samenlevingsovereenkomst bijvoorbeeld ook afspraken worden opgenomen over alimentatie na het verbreken van de relatie.

Voor wie is de samenlevingsovereenkomst belangrijk?

Voor eenieder die samenwonen overweegt of al samen woont.

Wat houdt het de samenlevingsovereenkomst in?

Als jullie gaan samenwonen is er geen wettelijke regeling van toepassing zoals de gemeenschap van goederen bij trouwen. Ook de wijze waarop jullie beiden bijdragen aan het huishouden is niet automatisch geregeld. Verder is ergeen alimentatieregeling bij het verbreken van de relatie. Verschillende zaken dus die in een samenlevingsovereenkomst prima kunnen worden geregeld.
Denk ook eens na over wat er bijvoorbeeld gebeurt met jullie (gezamenlijke) woning als een van beiden komt te overlijden. Hebben jullie elkaar niet benoemd tot erfgenaam in een testament, dan vererft de woning naar de wettelijke erfgenamen van de erflater en staat je partner wellicht op straat of wordt hij of zij gedwongen tot verkoop van zijn of haar aandeel in de woning. Door een samenlevingsovereenkomst met een verblijvingsbeding en/of overnamebeding voor de woning (of andere zaken) kunnen dit soort problemen worden voorkomen.

Dus?

Samenwonen is een relatief eenvoudige stap zonder dat hier een juridische regeling voor geldt zoals bij trouwen of geregistreerd partnerschap. Tegelijkertijd kan dit ook een nadeel zijn. Gaan jullie uit elkaar of overlijdt een van jullie beiden onverwacht, dan is er ook niets geregeld. Reden te meer om goed na te denken over de zaken die jullie graag zouden willen regelen.

Belangrijk

Laat je ook bij samenwonen adviseren over de (juridische) consequenties. Het lijkt misschien erg zakelijk en onpersoonlijk om een samenlevingsovereenkomst aan te gaan, maar het nu regelen kan later problemen voorkomen. De combinatie van een samenlevingsovereenkomst en een testament geeft nog meer mogelijkheden om jullie wensen vast te leggen.
Vergeet ook niet om eens in de paar jaar jullie samenlevingsovereenkomst nog eens uit die onderste la te halen om te kijken of deze nog up to date is. Een verouderde samenlevingsovereenkomst kan voor vervelende verrassingen zorgen!

Hebben jullie vragen over deze blog of overwegen jullie een samenlevingsovereenkomst te sluiten? Neem dan contact op met “Miss Legal” via de Website.